söndag 1 maj 2011

Blåbär




Blåbär är både Gott och Nyttigt!


Och vi har den lyxen att kunna gå ut i vår natur och plocka dom helt fritt. 






Blåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner


Det är antocyaniner som ger blåbären deras blå färg. 


                                                                                                                  Inom läkekonst tros blåbär kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga andra allvarliga sjukdomar. Bota magbesvär, syn och hudproblem mm.
Blåbär innehåller också flera andra vitaminer och många mineraler bla. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns nyttigt betakaroten i blåbär.

SÅ ÄT BLÅBÄR!

Jag försöker använda blåbär så mycket som möjligt. Blåbärs soppa, Blåbär i yogurten, Blåbärssylt, Blåbärssmoothie, Blåbärsmuffins, Blåbär på pannkakorna, Blåbär på tårtan. Blåbär på tårtan är både super gott och ger en fin blå färg (i stället för att ha i massa färgämen)  
Har även använt torkade blåbär till dekoration! Super lätt att torka blåbär/andra bär.
Just torkade blåbär är som sagt ett bra bot mot diarré och andra magbesvär. 


Hittat ett recept på blåbärsmuffins som lät riktigt smarrigt! Ska prova detta ikväll.

Recept på blåbärsmuffins

Receptet är för sex stycken:
  • 150 g smör.
  • 2 dl socker eller honung.
  • 2 ägg.
  • 1 tsk vaniljsocker eller torkad vanilj.
  • ½ dl mjölk.
  • 3 dl vetemjöl.
  • 1 tsk bakpulver.
  • 2 dl blåbär.
  • 25 g mandelspån.
Rör smör och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör i äggen ett i taget. Tillsätt sedan vaniljsocker och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten. Fyll smeten i sex pappersformar. Tryck i blåbären med en sked. Strö över mandelspånen.
Grädda i 200°C under ca 15 min.






/Linda






Lånade foton 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar